Type what you are searching for:
Jucarii STEM Ozobot Evo TechBubble 13

Jucării STEAM. Ce este STEAM și de ce îl va ajuta pe copilul tău?

Dragă părinte, dragă profesor ori simplu curios care ai ajuns pe acest site, după cum deja probabil ai observat, TechBubble este un magazin cu jucării online educative, jucării STEAM pe care orice copil le va adora din simplul motiv că nu are cum să se plictisească vreodată de ele. Aceste jucării educative sunt realizate după un concept revoluționar, astfel spus, ele sunt jucării STEAM sau STEM. Dacă ți-am captat atenția și vrei să afli mai multe informații despre ce înseamnă STEAM și cum poate să îmbunătățească bagajul de cunoștințe ale unui copil fără să îl plictisească, îți dorim lectură plăcută.

Ce înseamnă STEAM?

STEAM este abrevierea de la Science, Technology, Engineering, Arts și Math, ceea ce deja nu mai sună atât de distractiv dacă ne gândim cum fug unii copii de matematică și știință. Dar educația prin jucării STEAM nu se aseamănă prea mult cu materiile pe care copiii le fac la școală. Deja discutăm despre îmbinarea tehnologiei în activitatea de învățare și solicitarea mai multor abilități în rezolvarea jocului respectiv. Educația STEAM este o abordare educațională a predării și lucrului cu copiii, punând accent pe ariile menționate mai devreme. Astfel, un copil poate să devină mai creativ și își dezvoltă partea de gândire critică, care îl ajută să rezolve probleme. Nu mai este vorba despre educația convențională când ai un model după care trebuie să înveți și doar așa e corect, ci se pune la încercare logica, perspicacitatea, creativitatea, improvizația și toate acele skill-uri despre care ne dăm seama că avem nevoie în lumea reală.

De ce copilul meu ar trebui să includă jucăriile STEAM în parcursul educațional?

Suntem într-o eră în care lucrurile evoluează foarte mult, iar școala trebuie să țină pasul. Ce era important de învățat acum 10 ani, poate acum nu mai este atât de valoros. Job-urile pentru care s-au pregătit părinții noștri poate nici nu mai există, iar atunci când tu ai intrat în clasa I  poate nici nu exista funcția pe care acum o ai sau chiar domeniul în care activezi. Școala trebuie să ne învețe să ne adaptăm oricărei situații. Dacă acum 20 de ani era o problemă ca elevul să ridice mâna și să pună întrebări, acum se încurajează să fii proactiv, să vii cu inițiative, să încerci să descoperi pe cont propriu, să-ți pui întrebări la care ceilalți nu s-au gândit încă. Iată câteva motive pentru care educația STEAM l-ar pregăti pe micuțul tău pentru lumea de mâine:

1. Educația și jucăriile STEAM promovează gândirea independentă

În primul rând, nu există succes sau eșec, cum nota 10 nu înseamnă că ai făcut perfect, iar nota 2 prost. Cheia spre performanță, în schimb, o descoperim atunci când reușim să ducem la bun sfârșit un proiect. Iar întreg parcursul este un proces continuu de învățare și de noi descoperiri.

În al doilea rând, elevii nu sunt ghidați pas cu pas, ci sunt lăsați să gândească singuri, să evalueze și să găsească soluții pentru a finaliza cel mai bine proiectul pe care îl are de făcut. Astfel ei pot veni cu idei noi și alte abordări, găsindu-și propriul fir logic al gândurilor. Este mult mai ușor pentru cineva să învețe cum să învețe decât să învețe mecanic câteva tipare de rezolvare pe care în câteva zile le va uita.

Îți sună cunoscut? Așa lucrezi și tu la birou în fiecare zi: ai o problemă de rezolvat și trebuie să găsești o soluție fără îndrumare strictă?

2. Educația STEAM este interdisciplinară

ARTA din STEAM ne amintește că nu totul este despre numere și fapte dovedite cu statistici, iar imaginarul și spiritul creativ sunt componente care nu trebuie trecute cu vederea. Această abordare interdisciplinară va atrage ambele tabere: copiii pasionați de matematică și tehnologie, dar și copiii cu suflete creative, care visează să devină artiști. Împrumutând din ambele tabere, jucăriile STEAM oferă șansa celor care fugeau de științele exacte să descopere că îi pasionează, dar și invers.

3. Educația și jucăriile STEAM rezolvă problemele

În orice industrie ai activa, știi că cei care vor să avanseze trebuie să fie mai mult decât buni executanți, trebuie să găsească soluții la probleme și să se descurce pe cont propriu. Educația STEAM promovează mentalitatea deschisă și abordarea interdisciplinară. Astfel că, lipsa limitelor rigide permit elevilor să se concentreze asupra problemei în sine și să folosească orice are la îndemână pentru a o rezolva, fără să fie constrâns de anumiți factori.

Școala tradițională nu pregătește de cele mai multe ori elevii pentru astfel de lucruri, din lipsă de timp sau insuficiente resurse. Cei mai norocoși au șansa să aibă ore opționale de robotică sau educație STEAM ori să frecventeze cercuri de specialitate ca activitate extrașcolară.

4. Educația STEAM este despre flexibilitate și organizare

Cititul unor cărți din bibliografia obligatorie și tocitul unor lecții din manual nu se numără printre cele mai plăcute lucruri pentru elevii din ziua de astăzi. Iar educația STEAM vine cu o abordare opusă, mult mai agreată și antrenantă. Informația este livrată în timpul experiențelor practice. Iar pentru a ajunge la acele informații, elevii trebuie să lucreze individual sau în echipă la un anumit proiect. În cadrul unui experiment, elevii vor dezbate ce au de făcut, își vor atribui sarcini și vor testa anumite idei.

Pe lângă flexibilitatea atingerii unor informații, există și flexibilitatea fizică în lucru. Elevii nu trebuie să stea în bancă întreaga oră, ci se pot deplasa oriunde în sala de curs pentru a obține materialele de care au nevoie. Spre exemplu, pentru construirea unui roboțel, cei mici vor lucra în echipă și vor pune cap la cap fiecare element. Ceea ce nu pot face dacă stau doi într-o bancă și nu au voie să vorbească fără să ridice mâna.

De asemenea, întregul material de lucru trebuie organizat dinainte pentru a nu se crea haos.

Este deja un sistem testat și folosit în străinătate, care și în România începe să capete amploare. Joaca și învățatul pot fi combinate cu grație prin educația și jucăriile STEAM, mai ales că cei mici sunt curioși din fire și au tehnologia în sânge. Vorbim despre o generație nativ digitală, care are nevoie să fie conectată cu tehnologia avansată și care nu poate fi îngrădită de proceduri clasice de învățare.

Ce este STEM

STEAM este abrevierea de la Science, Technology, Engineering și Math

Ce este STEAM

STEAM este abrevierea de la Science, Technology, Engineering, Arts și Math

Ce ste educatia STEM sau STEAM

Educația prin jucarii STEM sau STEAM este îmbinarea tehnologiei în activitatea de învățare și solicitarea mai multor abilități în rezolvarea jocului respectiv. Educația STEAM este o abordare educațională a predării și lucrului cu copiii, punând accent pe Stiinta, Tehnologie, Inginerie, Arta si Matematica. Astfel, un copil poate să devină mai creativ și își dezvoltă partea de gândire critică.

0